ponedeljek, 27. november 2017

Ure za tek omogočajo dober napredek

Ure za tek omogočajo dober napredek rekreativnih kot profesionalnih tekačev. Vse današnje ure za tek so naslednice revolucionarne merilne naprave iz Finske. Zgodba brezžične naprave za merjenje srčnega utripa se začne leta tisoč devetsto petinsedemdeset - 1975, ko se je zaznala potreba po takšni napravi. Dve leti kasneje je bila ure za tek prvič naprodaj širši javnosti. Danes je ponudba bistveno večja ter širša.
Na prodajnih policah so tako zelo dostopne ure za tek kot tudi prave profesionalne naprave. Kaj je najboljše bo najbolje vedel vsak, zavedat pa se je potrebno že v osnovi zavedati pomena natančne meritve ter potreb po vrstah podatkov. Za lažjo odločitev preverite nasvete pred nakupom ure za tek.

napredek v športu spremljamo z merilci srčnega utripa
pas Polar z oddajnikom za merjenje srčnega utripa

Srčni utrip je osnova vsakega dobrega treninga

Srčni utrip je osnova vsakega dobrega treninga, meja med napredovanjem in nazadovanjem pa je zelo težko prepoznavna in določljiva. Z meritvami preko merilnih naprav, pa je možno mejo veliko lažje opredeliti. Načeloma velja, da je približno polovica maksimalnega srčnega utripa najnižja intenzivnost, ki omogoča napredovanje. Nekateri območje razširijo od petdeset do šestdeset odstotkov maksimalnega srčnega utripa. Vsekakor pa nam ure za tek na tem območju srčnega utripa omogočajo nadzorovati tempo, pri katerem se izboljšuje fizično stanje. Na tem območju srčnega utripa telo za delovanje mišic uporablja maščobe kot vir energije. Zato so ure za tek odlična investicija za vse, ki ne bi radi po nepotrebnem zapravljali svoj dragocen čas.

Omenjena meja bo začetnikom omogočala bodisi ohranjati določene tekaške zmogljivosti, ure za tek pa jim bo lahko služila tudi kot merilo napredka na območja večjih tekaških zmogljivosti. Poleg omenjenega intervala tekači poznajo še območje lahkega utripa, srednje težkega utripa, težkega utripa ter zelo težkega utripa. Območja se od izhodi8ščnih šestdeset odstotkov stopnjujejo za deset odstotkov maksimalnega srčnega utripa do zelo težkega na območju med devetdeset in sto odstotkov maksimalnega srčnega utripa. Srčni utrip merijo dobre ure za tek natančno ter omogočajo prenos in obdelavo podatkov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar