sreda, 29. november 2017

Prošnja za delo, predstavitev kandidata delodajalcu

Prošnja za delo je predstavitev kandidata delodajalcu. Oblikovana prošnja za delo mora biti zato ustvarjena z namenom, da delodajalca navduši. Kaj delodajalec zahteva po tehnični plati je navedeno v zaposlitvenem oglasu. Ničesar pa zaposlitveni oglas ne navaja glede načina izbiranja, odločanja ter drugih kriterijev izbire delodajalca.

Delodajalec išče zaposlene primerne njegovemu poslovnemu slogu

Vsak delodajalec skozi čas izoblikuje točno določene osebnostne, profesionalne zahteve ali druge profesionalne preference. Vsak zaposleni oziroma kandidat ima določene profesionalne in osebnostne lastnosti, ki so delodajalcu bodisi všeč ali mu niso všeč. Ustrezna prošnja za delo mora primerne lastnosti omeniti, če želi imeti kandidat prednost med množico drugih kandidatov.

Več kot je kandidatov, bolj pomembna je ustreznost preferencam delodajalca ali predstavnika delodajalca. Kako jih ugotoviti je nemogoče odgovoriti, če ne poznamo delodajalca ter njegovega načina izbire. Nekaj bi o njih zagotovo znali povedati zaposleni, pa tudi okolica izven proizvodnega ali storitvenega procesa. Verjetno bi bila najbolje oblikovana prošnja za delo izpod peresa zaposlenih.

prošnja za delo



Hkrati pa so zaposleni dobra referenca, ko je prošnja za delo nesmiselna oziroma lastnosti kandidata na splošno ne zahtevajo preferencam delodajalca. Posebno to velja za uspešna poslovna okolja, kjer se na trgu išče zgolj najboljše kandidate. Za takšna okolja primerna prošnja za delo mora odražati predvsem pripravljenost doseganja ciljev ter motiviranost za opravljanje nalog in vsakdanjih izzivov. V vsakem primeru, pa ni dobro presegati svoje meje v navedbah ter pisati neresničnih podatkov. Delodajalec bo razlike hitro opazil, kar pomeni konec poslovnega odnosa. Razlike se opazijo že na razgovoru, saj jih je delodajalec ali njegov predstavnik sposoben takoj prepoznati. Dodatno lahko delodajalec ali njegov predstavnik izvede test, ki ga kandidati ne poznajo ter se na njem odzivajo povsem rutinirano. Kar za delodajalca ali njegovega predstavnika pomeni demonstracijo obnašanja kandidata ali kandidatov na delovnem mestu.

Resnični podatki so najboljše zagotovilo, da bo prošnja za delo uspešno rešena.

Več nasvetov kako pripraviti dobro prošnjo za delo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar