nedelja, 26. november 2017

Konvektorji delujejo na principu kroženja zraka

Konvektorji so grelni elementi, ki delujejo na principu kroženja zraka. Konvektorji se napajajo z električno energijo z namenom ogrevanja hladnega zraka. Vstopno mesto hladnega zraka je na dnu. Skozi reže potuje hladen zrak do grelnega elementa, kjer se segreje. Na principu termodinamike se ogret zrak dviga ter izstopa skozi reže na vrhu. Enostavno delovanje je zgolj ena od prednosti, dodatno pa lahko konvektorji služijo kot glavni ali alternativni vir energije.

Konvektorji – glavni ali pomožni vir ogrevanja

Konvektorji kot glavni vir ogrevanja se uporabljajo povsod, kjer je takšen način ogrevanja najbolj smiseln. To so lahko lastniška ali najemniška stanovanja, prostori s posebnimi lastnostmi in podobno. Primer so stanovanja, ki nimajo. Izvedba alternativnega sistema ogrevanja bi lahko bila tvegan poseg v prostor, ni mogoča ali stroškovno ni smiselna. Za takšen prostor so najboljša izbira konvektorji z ustrezno zmogljivostjo ogrevanja. Konvektorji kot pomožni vir ogrevanja se uporablja povsod, kjer je osnovni vir neučinkovit ali ne omogoča možnosti nadgradnje novim potrebam primerno. Gre lahko za primer stanovanja, ki ima kot celota obstoječ sistem ogrevanja, vendar je nezadosten potrebam v določenem prostoru.

Ponudbo in ceno konvektorjev najdete tukaj.

konvektor za ogrevanje prostora
Konvektor Iskra turbo


V takem prostoru bodisi sistem ne dopušča posegov ali pa so posegi iz različnih razlogov tvegani. V vseh primerih imajo konvektorji točno določene lastnosti, ki jih je potrebno upoštevati. Kot glavni vir energije morajo imeti dovolj zmogljivosti segrevanja za prostor v katerega bodo postavljeni. Največkrat proizvajalci izrazijo zmogljivost konvertorja v kvadraturi. Dodatno lahko upoštevamo moč izraženo v vatih Druga pomembna lastnost je sobni termostat, ki omogoča učinkovito ogrevanje z najmanj stroški. Ko se prostor ogreje na izbrano temperaturo, se izklopi napajanje z električno energijo. Tretja pomembna lastnost so dimenzije, ki morajo ustrezati najbolj idealnemu mestu za postavitev ter potrebam uporabnika. Podobne lastnosti morajo imeti konvektorji, ki služijo kot pomožen vir energije. Če jih uporabljamo v več prostorih, morajo biti Konvektorji tudi čim bolj enostavni za premikanje v iz prostora v prostor.

Ni komentarjev:

Objavite komentar