nedelja, 5. junij 2016

Delnice kot investicija

Delnice so lahko dobra investicija . Z investicijami se dnevno ukvarjamo, v zvezi z njimi sprejemamo številne odločitve. Investiciji primerne delnice so predvsem tiste, ki izpolnjujejo naložbene cilje. Naložbeni cilji so lahko med seboj zelo različni. Nakup je povezan z oplemenitenjem sredstev, takšen investitor bo delnice kupil z namenom vsaj ohranjanja vrednosti v predvidenem ali pričakovanem času lastništva.



Ker prinašajo lastniški delež je lahko nakup namenjen njegovemu pridobivanju ter pridobljenemu deležu pripadajoče pravice. Predvsem je pomemben vpliv, ki ga preko pravic povezanih z odločanjem o delniški družbi, pridobi lastnik z nakupom. Možnosti je še veliko, v vseh primerih veljajo delnice kot donosna in tvegana naložba. Donos se izraža v pozitivni razliki med ceno ob nakupu in ceno v prodaji ter v dividendah. Pozitivno razliko med ceno ob nakupu in ceno v prodaji delnice dosežejo na borzi s trgovanjem. Največ možnosti za spremembo cene imajo tiste, po katerih je največ povpraševanja. Prepoznamo jih po oznaki, razvrstitvi, prometu doseženem v trgovalnem dnevu, kot tudi po raznih drugih informacijah. Prometne delnice so razvrščene v posebno skupino, načeloma veljajo za najbolj zaželene. V informacijah bomo zasledili opis, da se je največ trgovalo z delnico točno določenega izdajatelja. Druga možnost večje spremembe med nakupno in prodajno ceno je ob prevzemih delniške družbe, njenega deleža, povečanem interesu ali povpraševanju po njeni lastnino ali kaj podobnega. V takih primerih je razlika v ceni večja tudi pri vrednostnih papirjih, ki sicer ne sodijo v krog najbolj prometnih. Naslednja možnost prepoznavanja večje spremembe je sposobnost dobre ocene. Imajo jo predvsem osebe, ki se ukvarjajo z nakupom in prodajo delnic. Lastništvo je v tem primeru večinoma kratkoročno.

Traja le toliko časa, kolikor je potrebno, da prodajna vrednost doseže predvideno vrednost. To je lahko tudi zelo kratek čas, predvsem v primerih, ko je vsota zajetnejša. V teh primerih tudi razmeroma majhna razlika med vrednostjo delnice ob nakupu in vrednostjo ob prodaji prinese velik dobiček.

http://www.alta.si/Osnove_trgovanja/Izobrazevalne_vsebine/Delnica

Ni komentarjev:

Objavite komentar