nedelja, 14. februar 2016

Železo, varuje zdravje

Železo človeku varuje zdravje . Zato mora za železo človek učinkovito zagotavljati. Učinkovita skrb za železo v prehrani predstavlja vrsto možnosti. Namen teh možnosti je raznolika prehrana, skladno z možnostmi. Organizem železo lahko pridobi z prehrano, predvsem mesom, sadjem in zelenjavo.



Lahko pa organizem železo pridobi preko prehranskih dopolnil. Različen vnos ima tako splošne, kot tudi posebne značilnosti. Splošne značilnosti so, da železo koristi za pridobivanje energije, učinkovanju imunskega sistema, uravnavanju kisika v organizmu in podobno. Posebne značilnosti pa so v procesu, ki traja od zaužitja do učinkov. Sadje, zelenjava, meso, prehranska dopolnila so v prebavnem procesu različno razgrajena, različna je tudi primernost točno določenemu obroku oziroma njegovi sestavi. Načeloma najbolj koristi sadje in zelenjava. Največ železa bomo našli v špinači, regratu, fižolu ter drugi zelenjavi. Sadje, ki ima bogate zaloge žleza so hrušk, banane, češnje, jagode in drugo sadje. Prehranska dopolnila z železom so tudi od primera do primera različna. Pri prehrani je potrebno zavedanje, da koristi predvsem optimalna tako kakovost kot količina. Kakovost je vsebnost koristnih snovi v večjem ali manjšem obsegu. Napak je lahko veliko, pri težavah se velja posvetovati s strokovnjakom. Količina je v mnogih primerih prav tako problem. Že sami obroki so v sodobnem času problem. Največkrat je problem, da se tekom dneva pojavljajo tako lakota kot presitost. Lahkota in presitost sta poleg tega v najmanj koristnih delih dneva. Zjutraj smo v veliko primerih lačni, saj si ne vzamemo časa za zajtrk.

Takrat pa bi nam najbolj koristil. Na drugi strani se prenajemo v večernih urah, ko bi moral biti prebavni proces razbremenjen aktivnosti, ter bi bil s tem pripravljen na počitek. Veliko bolje je, če bi to izkušnjo obrnili na glavo. Torej imeli bogat zajtrk in skromno večerjo. Storiti ni potrebno veliko, potrebno pa je ogromno volje ter organiziranosti. Železo velja vnašati količinsko in kakovostno primerno.

http://www.arspharmae.com/info/zdravstveni-nasveti/vam-primanjkuje-zeleza.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar