sreda, 6. maj 2015

Prevajanje je zanimivo

Prevajanje je zanimiva aktivnost . Poleg tega je prevajanje tudi koristna sposobnost . Prevajanje danes velikokrat uporabljamo. V mnogih primerih tudi na vsakem koraku. To zahtevo v naše življenje prinaša informacijska doba v kateri živimo. Značilnost informacijske dobe v kateri živimo je, da so nam informacije dostopne na enostaven način. Informacije so tudi bogate, raznovrstne, predvsem pa dostopne na velikih razdaljah. Bolj kot je velika razdalja od vira informacije, večja je verjetnost, da bo informacija podana v tujem jeziku.




 Prevajanje je pri tem nujno. Ker so informacije danes večinoma hitre, mora biti takšno tudi prevajanje. Hitro prevajanje je mogoče le z dobrim znanjem tujih jezikov. Osnovo za znanje tujih jezikov dobimo v šolskih klopeh. Znanje je potrebno v prihodnjih obdobjih tudi nadgrajevati. Prednost sodobne družbe je, da s tujimi jeziki obnavljanje in nadgrajevanje šolskega znanja ni težava. Prevajanje in uporaba tujih jezikov je lahko vsakdanja veščina. Predvsem je ta vsakdanja veščina prisotna na profesionalnem področju, včasih pa tudi v aktivnostih prostega časa. Značilnost vseh tega področji je, da se z njimi velikokrat srečujemo. V primeru, da prihajajo za ta področja koristne in uporabne informacije iz tujine, je prevajanje nujno. Če dobro znamo tuje jezike je prevajanje enostavno in praktično samoumevno. Tako kot slišimo informacijo, hkrati oblikujemo prevod. Težje je, če take veščine nimamo ali ni tako kakovostna.


V tem primeru je dobrodošlo, da se z informacijami iz tujine čim več srečujemo in soočamo. Tako imamo možnost, da svoje znanje izpopolnjujemo in izboljšujemo. Prevajanje bo v prihodnosti še bolj aktivno in intenzivno zato z učenjem ne gre odlašat. Prej kot bomo sprejeli izziv prevajanja, več bomo znali, lažje se bomo vključili v globalne informacijske tokove, bolj bomo osebnostno napredovali. Najslabše je, če se takšnih izzivov iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibamo. Prevajanje bo v prihodnosti postala stalnica življenja, tuji jeziki bodo vedno bolj del našega življenja.

http://prevodialkemist.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar