petek, 1. maj 2015

Nespečnost, težave mnogih

Nespečnost lahko povzročajo zdravstvene težave . Zdravstvene težave, ki povzročajo nespečnost so različne. Predvsem gre za različne poškodbe, bolečine in druge motnje spanja. Pri njih je nespečnost posledica neuravnovešenosti funkcij. Ker se človeško telo zdravi, posveča večino funkcij zdravljenju. Tako lahko tudi povzroča težave izvajanju nekaterih drugih funkcij. Nespečnost je lahko tudi vzrok nepravilnega in nekakovostnega življenja. Kakovostno življenje je razdeljeno na tri pomembne dnevne aktivnosti.



Tri pomembne dnevne aktivnosti so poklicna aktivnost, prosti čas in počitek. Prikladno je lahko število ur dneva možno enakomerno porazdeliti na poklicno aktivnost, prosti čas in počitek. V primeru, da te dnevne aktivnosti niso enakomerno razdeljene lahko prihaja do motenj. Nespečnost je motnja spanja. Vzrok je lahko v drugih dveh dnevnih aktivnostih. Pri tem so lahko posledice slabega spanja v aktivnostmi preteklega ali načrtovane aktivnosti prihodnjega dne. Nespečnost nekaterim povzročajo tudi načrtovane aktivnosti prihodnjega dne. Največkrat gre iskati vzroke za takšno nespečnost v aktivnostih, ki niso pogoste ter jih lahko človek izvaja celo prvič v življenju. Spanje bo oteženo, ker človek namesto počitka razmišlja o vseh aktivnostih, ki ga čakajo naslednji dan. Slabo spanje zaradi aktivnosti minulega dne so lahko preutrujenost ter mnoga druga nepravilna ravnanja. Kakovostno življenje pozna uravnovešene aktivnosti celotnega dne. Predvsem aktivnosti, ki se bodo odvajale v določenih delih, morajo biti izvedene kakovostno. To pomeni, da bodo aktivne in intenzivne v skladu s človekovimi sposobnostmi in zmožnostmi.

Človekove sposobnost so različne v primerjavi z drugimi ljudmi. Človek je tekmovalno bitje, zato pretiravanja niso redkost. Pretiravanja na eni strani odražajo človekovo željo po večjih dosežkih. Dokler si ti dosežki v mejah dosegljivega z njim ni nič narobe. Težave nastanejo takrat, ko dosežki presegajo meje zmogljivega. Zavedanje svojih omejitev je zelo pomembno za kakovost življenja. Z manj aktivnostmi lahko pridobimo kakovost. Nespečnost ima vzroke v mnogih aktivnostih minulega in tudi bodočega delovnega dne.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/nemir_in_nespecnost/40/psihicna_napetost_in_nespecnost/


Ni komentarjev:

Objavite komentar