sobota, 9. maj 2015

Funtana, izvor vode

Funtana je me dobilo potem, ko so se našli bogati izviri vode . Izviri vode, ki jih je Funtana nudila, so predstavljali pomembne in kakovostne možnosti za preživetje. Funtana ima svoje močne izvire pitne vode ob morski obali na severni strani naselja. Naselje Funtana so ustanovili priseljenci iz Zadra. Funtana se je s priseljenci iz Zadra naselila v sedemnajstem stoletju. Območje, kjer se nahaja Funtana je bilo sicer naseljeno že v starejših zgodovinskih obdobjih.



Zgodovinski dokazi govorijo o tem, da je območje naselja Funtana, bilo poseljeno že v poznem neolitiku. Mlajša kamena doba je na tem kraju imela odlične pogoje za nastanek življenja. Ljudem, ki so takrat bivali, so kraji nudili vse kar so potrebovali za svoj razvoj in obstanek. Območje kraja je bilo, sodeč po najdenih ostankih takratnega časa, naseljeno že štiri stoletja pred začetkom našega štetja. Lokalno prebivalstvo je vse do današnjega časa uspelo prijetno s koristnim izkoristiti te odlične pogoje za bivanje in ustvarjanje vsakdanjika. Turisti so začeli v te kraje vedno pogosteje zahajati po koncu druge svetovne vojne. Za tisto obdobje je bilo značilno vedno bolj prisotno zavedanje o pomenu oddiha za kakovost življenja. Oddih je bil kot pomembna lastnost življenja sicer prepoznana že sto let prej. O tem govorijo nekatera letovišča, ki so bila takrat osnovana z namenom izboljšanja zdravja prebivalcev.

Vendar so si takrat zdravilne počitnice lahko privoščili le premožnejši sloji prebivalstva. V bistvu je šlo za kombinacijo kopanja v vodi, sončenja, ter sprehodov. Od tistih časov, pa do konca druge svetovne vojne, je turizem ostajal domena bogatejših slojev prebivalstva. Po drugi svetovni vojni pa se je to bistveno spremenilo. Na razne načine so si lahko počitnice ob morju in v drugih letoviških krajih lahko privoščili tudi manj premožni sloji prebivalstva. Funtana je ta razmah doživela predvsem v šestdesetih in sedemdesetih letih minulega stoletja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar