sobota, 7. junij 2014

Oblačila in zapovedi oblačenja

Oblačila so predmeti, kot naprimer : hlače, krilo, majica, srajca, jakna, plašč, brezrokavnik, jopa in podobno.

Med oblačila v širšem pomenu spadajo tudi pokrivala in rokavice. Največkrat so oblačila izdelana iz blaga, usnja ali umetni materialov. Oblačila so lahko tudi iz mešanice vseh naštetih materialov. Oblačila imajo prvenstveno nalogo, da nas ščitijo pred vplivi iz okolja. Vplivi iz okolja so mraz, pripeka, dež in drugi vplivi. Oblačila med seboj ločimo po temu za kakšen namen jim nameravamo uporabljati. Za delovne naloge oziroma povsod tam, kjer je možnost negativnih vplivov kot so umazanija, poškodbe in podobno nosimo delovne obleke. Delovne obleke so z materiali, krojem, zaščito in podobnimi lastnostmi prilagojene delovnim aktivnostim.

Oblačila, ki jih uporabljamo pri delovnih aktivnostih so lahko prilagojena strogo določeni delovni aktivnosti ali več aktivnostim. Tako se lahko za točno določeno aktivnost izbira oblačila, ki so tej aktivnosti prilagojena. Nasprotja, ki jih ne gre mešati in spadajo med želene lastnosti so nepropustnost materiala in dihanje materiala. Pri dežnih materialih oz materialih, ki nas ščitijo pred vodo in podobnimi tekočinami imamo v največji primerih oblačila, ki ne prepuščajo vodo. So primerna povsod, kjer je zahtevana popolna zaščita pred vodo in podobnimi tekočinami. Taka oblačila so na drugi strani neprimerna za dela, kjer je potrebno, da prepuščajo zrak in nastal pot na koži odvajajo na zunanjo stran oblačila ali po domače povedano dihajo. Oblačila, ki dihajo zahtevajo poklici, kateri v aktivnosti vključujejo veliko gibanja. Oblačila se nadalje delijo na tista, ki jih lahko prosto izbiramo in oblačila, ki morajo ustrezati določenim predpisom in protokolom. Z neupoštevanje protokolov in predpisov oblačenja se lahko osebi prepove vstop na določeno prireditev ali dogodek.

 V veliki meri za oblačila velja modna zapoved , ki sicer ni nujno tako strogo določena po predpisih in protokolih, kot svečana obleka. Oblačila, ki sledijo modi so modna oblačila.

široko ponubo različnih oblačil imajo tudi na superge.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar