petek, 2. maj 2014

Davčno priznani odhodki

Poznamo davčno priznane odhodke in davčno nepriznane odhodke. Davčno priznani odhodki so tisti odhodki, ki so potrebni za pridobitev prihodkov, kar pomeni da morajo biti neposreden pogoj za opravljanje dejavnosti in so s tem posledica opravljanja dejavnosti. Ne smejo imeti privatnega značaja, skladni pa morajo biti z običajno poslovno prakso. Za priznan dohodek velja tudi dohodek, ki je nastal zaradi izrednih okoliščin, ki jih ne moremo predvidet, na primer nesreče, ujme ali naravne katastrofe
Nepriznani odhodki so vsi odhodki, ki se ne odražajo v prihodkih (donacije, podkupnine, kazni, stroški privatnega življenja, stroški prisilne izterjave davkov ali drugih dajatev, obresti od nepravočasno plačanih davkov, dajatev, posojil).
Med delno priznane odhodke pa spadajo le odhodki kot so stroški reprezentance ali stroški nadzornega sveta ali drugega organa, ki opravlja funkcijo nadzora. Pod določenimi pogoji tudi stroški amortizacije.
Veliko podjetji ne posveča veliko pozornosti davčno priznanim dohodkom, to pa jih lahko krepko udari po žepu. Potrebno je prebrati pravilnike, sklepe, zakone ter uredbe povezane s tem, ter se danih navodil držati in tako izogniti raznim nevšečnostim ob primeru davčnega inšpekcijskega pregleda. Če želite več podatkov v zvezi z davčno priznanimi in nepriznanimi odhodki, se lahko obrnete na založbo Verlag Dashöfer. Poleg seminarjev, e-gradiv, strokovnih gradiv, vestnikov in pogodb po izbiri, nudijo tudi brezplačen elektronski časopis z veliko uporabnimi informacijami ter nasveti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar