torek, 17. junij 2014

Srce, ritmično utripajoč organ

Srce je ritmično utripajoč organ . V vsakdanjih pogovorih večkrat zasledimo izraz, da nam srce utripa ali bije. Kot organ obtočilnega sistema srce poganja kri po vsem telesu. Ritem, s katerim srce utripa je pogojen z delovanjem posebnih mišičnih vlaken, ki so sestavni del srca. Mišična vlaka, zaradi katerih srce ritmično utripa se imenuje ritmovnik. Ritem s katerim srce deluje je poleg mišičnih vlaken pogojeno z delovanjem in aktivnostjo posebnih živčnih celic.

 Današnje srce oziroma srce, ki ga poznamo v današnjem obdobju je posledica razvoja. Srce je bilo v starejših obdobjih, ko se je človek šele razvijal v smeri današnje podobe in značilnosti, razmeroma drugačno. Večanje telesne veličine in mase je zahtevalo drugačno črpanje krvi , zahtevalo je večje količine prečrpane krvi. Kako različna je bila telesna veličina in masa, posledično srce, se lahko prepričamo na starejših stavbah v naši okolici. Primere najdemo vsepovsod, kjer so se značilnosti starih stavb v naši okolici ohranile do današnjih dni. Dober pokazatelj omenjene nižje velikosti človeka pred še nekaj stoletji lahko najdemo na cerkvah ali podobnih stavbah. Posebnosti, ki se na teh stavbah odražajo in govorijo o manjši telesni veličini človeka pred vsega nekaj stoletji so vhodi v te stavbe. Vhodi so bili različno izvedeni, običajno so značilnosti tudi govorile o pomembnosti stavbe ter premožnosti investitorja.

Značilnost vhodov, ki je zanimiva za razlago nižje veličine človeka, so njihova veličina oz višina. Tako danes skozi ta vhod stopi otrok, medtem, ko odraslemu človeku zaradi velikosti ni mogoče normalno vstopiti, ampak bi se moral odvisno od velikosti priklonit, ali celo po kolenih spraviti skozi vhod. Značilnosti nam govorijo o tem, da so bili poleg vhodov manjši tudi naši predhodniki. Ta neizpodbiten in zelo zgovoren dokaz nam govori, da so bili predhodniki ne samo manjši po veličini, njihovo srce ter vsi ostali organi so bili prilagojeni njihovi veličini. Srce, ki poganja kri tako kot danes, je imelo enako nalogo tudi v starejših obdobjih.

http://fidimed.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar