nedelja, 16. marec 2014

Tibet, streha sveta


Tibet je visoka planota, ki se nahaja v Aziji. Gre za avtonomno pokrajino, ki je del Kitajske. Že vrsto let so na tem območju čutna politična trenja, ki pa ne ovirajo obisk turistov. Kot v saka tuja država, ima tudi Tibet posebne navade, ki se jih mora turist držati, ko vanjo vstopi. Sicer pa so ljudje prijazni, kriminala ni veliko in občutek varnosti je prisoten praktično na vsakem koraku. Sicer pa je Tibet prava zakladnica naravnih danosti. Res je, da se nahaja visoko nad morsko gladino in je zato malo porasla gorata pokrajina, vendar pa je njena pestrost tako bogata, da človeka dobesedno premami.

Tibet je obdan z mogočnimi gorami, ki imajo najvišje vrhove v samem svetovnem merilu. Na južni strani se nahaja Himalaja, prav tam so štirje najvišji vrhovi od desetih iz celega sveta. Prav ta geografska nedostopnost, je tista tančica skrivnosti, ki ovija Tibet. In prav ta skrivnostni vidik je tisti, ki prepriča številne obiskovalce, ki se podajo na pustolovščino v ta mistični konec sveta. Kot zanimivost velja omeniti, da spada Tibet med najmanj raziskana geografska področja na zemeljski obli. Zaradi nadmorske višine in kamnite pokrajine je Tibet precej neizprosna dežela. Živinoreja in poljedelstvo sta na tem koncu sveta zelo otežena. Čeprav tam izvirajo največje reke v Aziji, pa je pokrajina suha, kar še dodatno otežuje kmetijsko predelavo. Prav zaradi teh neizprosnih razmer so ljudje razvili posebno duhovnost. Njihov odnos do sveta in do ljudi je posebnost, ki je ne boste doživeli nikjer drugje na svetu.

 Obiskati Tibet pomeni obiskati, kot temu pravijo, streho sveta. Včasih so imeli dostop do tega neokrnjenega čudesa le tamkajšnji prebivalci, menihi in redki trgovci. Danes pa je Tibet lahko dostopen tudi vam. Z dobro organiziranim potovanjem lahko odkrijete do deželo in si pridobite izkušnje, ki jih v svojem življenju ne boste nikoli pozabili.
Potujte in poiščite Šambalo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar