sobota, 8. marec 2014

Rovinj v preteklosti in danes

Če razmišljate kam na daljši dopust ali le krajše potepanje, potem je dobra izbira nedvomno mesto Rovinj. Ta se nahaja na zahodni obali hrvaške Istre blizu Pole. Če tega prelepega starega mesta še niste obiskali, potem je zagotovo napočil čas, da to čim prej storite. Rovinj je najbolj obiskan poleti, ko se prične morska sezona. Okrog mesta se nahaja veliko prekrasnih plaž različnih tipov. Izbirate lahko med kamniti, prodnimi, skalnimi in peščenimi plažami.

Vsak dan se lahko v poletnem času kopate in sončite v različnem okolju. Hrvaška Istra slovi tudi po svoji neokrnjeni naravi. Plaže in morje so izjemno čisti. Rovinj je turistično mesto, ki ima bogato turistično ponudbo. Hoteli ponujajo različno ponudbo za različno zahtevne goste, tako da lahko vsak najde nastanitev, ki je primerna za njegov žep. Na razpolago pa so tudi apartmaji, ki so prav tako cenovno dostopni, najamete pa lahko tudi izjemno luksuzne nastanitve. Rovinj ima številne kvalitetne gostilne in bare. Lokalne specialitete so narejene iz rib in morskih sadežev, za tiste, ki rib ne jedo, pa poskrbijo spretni kuharji z izbranimi mesnimi specialitetami. Poleg običajne turistične ponudbe ponuja Rovinj tudi številne kulturne in zgodovinske znamenitosti.

Največja atrakcija je staro mestno jedro, ki se nahaja na polotoku, ki pa je nekoč bil otok. Pred nekaj stoletji so namreč kanal zasuli, tako da je iz otoka nastal polotok, na katerem danes stojijo prave arhitekturne mojstrovine. Ker je prostor izjemno omejen, so arhitekti prostorsko stisko reševali z ozkimi gradnjami, ozkimi ulicami in posebnim sistemom gradnje dimnikov. Med druge znamenitosti, ki jih ponuja Rovinj, spada tudi mestna palača, mestna ura, obzidje in mestna vrata. Predvsem si morate ogledati Balbijev lok, ki danes stoji tam, kjer so nekoč stala glavna mestna vrata. Vsekakor pa si morate ogledati tudi frančiškanski samostan, ki je izdelan v prekrasnem baročnem stilu iz 18. stoletja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar