torek, 18. marec 2014

Kdo je primeren za delo v trgovini?

Delo v trgovini mora biti dovršeno in predvsem profesionalno, saj so pričakovanja kupcev zaradi široke ponudbe na trgu vedno višja. Razumevanje nakupnih motivov, kakovostno svetovanje in profesionalna obravnava reklamacij so le nekatere od veščin, ki jih morajo obvladati sodobni prodajalci v trgovini. Za opravljanje poklica se zahteva poklicna in strokovna kvalifikacija trgovca. Delo prodajalca vključuje prodajo blaga. Ločimo prodajo blaga na drobno, na debelo, prodajo v velikih trgovskih sistemih, na specializiranih oddelkih in v malih trgovskih družbah. Delo v trgovini nikakor ni enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled, saj mora prodajalec pri svojem delu zbirati želje in potrebe kupcev in z njimi seznaniti trgovskega poslovodjo.

Delo v trgovini je seveda odvisno predvsem od tega, o kakšni trgovini je govora in s prodajo česa se trgovina ukvarja. Delo v trgovini nikakor ne poteka samo za blagajno, tisti, ki se odloči za delo v trgovini, mora prispelo blago razložiti, ga, če je treba prepakirati, pripraviti za prodajo in ustrezno označiti s ceno. Prav tako mora ločiti tisto blago s škodljivimi sestavinami od drugega blaga in izločati blago, ki mu je potekel rok trajanja. Prodano blago mora ustrezno zaviti, včasih je treba blago odpeljati do kupčevega avtomobila. Ker vsega blaga ne ponudi kupcu takoj, mora poskrbeti tudi za skladiščenje. Ob prevzemu blaga v skladišče mora najprej preveriti kvaliteto in količino dospelega blaga. V prvi vrsti mora imeti človek, ki dela v trgovini dober občutek za delo z ljudmi, biti mora prijazen do kupcev, ustrežljiv, biti mora pripravljen upoštevati vse njihove želje in potrebe.

Za delo v trgovini je primeren takšen človek, ki je komunikativen in ima veselje do prodaje, je operativen, zanesljiv, iznajdljiv, predvsem pa takšen, ki je zanesljiv in pri svojem delu dosleden in natančen. Za delo v trgovini je primeren človek, odprt za nova znanja.
http://www.mojazaposlitev.si/prosta-delovna-mesta/

Ni komentarjev:

Objavite komentar