ponedeljek, 21. oktober 2013

Ribje olje, vpliv na zdravje in preprečevanje bolezni


Ribje olje je najbolj poznano živilo, ki ima visoko vsebnost omega 3 maščobnih kislin. Od 90. let prejšnjega stoletja je postalo ribje olje in predvsem omega 3 maščobe v znanstvenih krogih močno preučevana stvar. V velikem številu so se pojavile študije, ki so dokazale, katere so pokazale, kako pomembno je ribje olje in predvsem omega 3 maščobne kisline, ki se v njem nahajajo. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj najbolj pomembnih vplivov, ki jih ima ribje olje na zdravje človeškega organizma. Ribje olje je odličen zaviralec kardiovaskularnih obolenj.
Če pogledamo statistiko, lahko opazimo, da so ta obolenja eden izmed glavnih krivcev za umiranje ljudi v razvitih državah, zato je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo za dovolj visok vnos omega 3 maščobnih kislin, ki jih vsebuje ribje olje. Vsi se zavedamo, kako pomembno je, da imajo odraščajoči otroci zagotovljena vsa mikro in makro hranila, da se lahko normalno razvijajo. Ribje olje uspešno propagira normalen razvoj možganov in za to lahko poskrbijo že noseče matere. Omega 3 pa vplivajo pozitivno tudi na že razvite možgane, saj izboljšujejo umske sposobnosti, povečujejo koncentracijo in preprečujejo nekatere bolezni kot je Alzheimerjeva in druge nevrološke degenerativne bolezni. Tudi ljudje, ki imajo probleme z različnimi tipi zasvojenostjo, lahko za boj zoper to uporabijo ribje olje. To lahko pomaga zoper vse oblike zasvojenosti, pa naj gre za alkohol, cigarete, drugo in druge substance. Študije so potrdile, da je ribje olje dobro tudi pri preprečevanju rakavih obolenj in celo pri depresiji. Ne nazadnje pa se je ribje olje izkazalo tudi pri boju z debelostjo. Proti debelosti pomagajo na dva načina. Prvi način deluje prek tega, da ribje olje zmanjšuje rizične faktorje za zbolevanje, ki jih imajo debeli ljudje.
Drugi način delovanje pa je prek zmanjševanja apetita. Logično je, da manjši kot je apetit, hitreje lahko ljudje izgubljajo teže.
Več informacij najdete na info portalu spletne strani fidimed.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar