sobota, 4. november 2017

Bakterija borelija burgdorferi je povzročiteljica hudih težav

Borelija burgdorferi je hitro množeča se spiralast bakterija. V okuženem klopu se bakterija borelija burgdorferi nahaja v črevesju. Zato prenos bolezni ni neposreden.
Po navadi traja en dan, na koži pa še nekaj dni po vbodu ni nobenih bolezni. Pojavijo se nekaj dni do nekaj tednov po okužbi.

Rdeč kolobar je tipičen znak okužbe z borelijo burgdorferi

Rdeč kolobar se pojavi nekaj dni do nekaj tednov po tem, ko se je bakterija borelija burgdorferi prenesla iz okuženega klopa na človeka. Kolobar začne nato na sredi bledeti ter se širiti.

Takšen začetek bolezni bakterija borelija burgdorferi povzroči pri sedemdesetih odstotkih obolelih oseb. Pri drugih obolelih osebah rdečega kolobarja ni v začetnem stadiju okužbe.
Bolezen nato različno dolgo počiva ter izbruhne z nizom znakov.

V času od prvih tipičnih sprememb na koži do prvih znakov bolezni naredi v človeškem organizmu borelija burgdorferi vrsto težav. Vpliva na poslabšanje koncentracije, nastanek depresije ter številne druge težave.
Pomembno pri zdravljenju je, da se borelija burgdorferi čim prej odkrije. Hitro odkritje lahko omogoči učinkovito zdravljenje z antibiotiki, prepozno odkritje lahko vpliva na trajnostne težave.
Kažejo se kot bolečine v križu, sklepih ter razne druge težave.

Približno polovici okuženih borelija burgdorferi ne povzroča nobenih težav oziroma jih ne čutijo. Značilnost Lymske borelioze je, da je večina obolelih oseb ženskega spola. Medtem ko je pri klopnem meningitisu obratno, saj je večina obolelih oseb moškega spola. Zamik prenosa bolezni okužbe z borelijo burgdorferi daje večji pomen preventivnemu pregledu ob prihodu domov iz gozda ali drugega tipičnega življenjskega prostora klopa.


V izogib boreliozi izberimo gladka oblačila za sprehod po gozdu  


Dodatno lahko sprejmemo ukrepe z izbiro gladkih oblačil in obutve svetle barve ter uporabo kemijskih sredstev. Tudi pri gibanju po gozdu lahko z načinom gibanja zmanjšamo možnost okužbe. Izbiramo širše poti, na katerih je manjša možnost stika z vegetacijo. Bakterija borelija burgdorferi in nevarne posledice okužbe z njo se prepreči z izogibanjem možnosti prehoda okuženega klopa na človeka.

Preglejte še dodatne uporabne nasvete preprečevanja borelije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar