sobota, 2. april 2016

Zaščita pred klopi je učinkovita

Zaščita pred klopi je strokovna pomoč ali osebna preventiva. Strokovna pomoč je predvsem cepljenje ter pomoč po ugrizu okuženega klopa. Osebna preventiva je lahko učinkovita zaščita pred klopi. Obleka in obutev mora imeti obrambne značilnosti. Te onemogočajo, da bi se klopi oprijel na površino obleke in obutve, od tam pa prišel do mesta, ki si ga izbere kot najugodnejše za vbod. To mesto je na mehkejših delih kože, ki poleg tega nudi tudi zaščito.



 Materiali obleke in obutve nudi najboljšo zaščito, če so gladki. Pri grobih materialih je zaščita pred klopi manjša, saj se bo na njih lažje oprijel ter nadaljeval svojo aktivnost. Druga pomembna lastnost zaščitnega ravnanja so obleke in oblačila svetle barve. Temnejše barve niso dobra zaščita pred klopi, saj ga bomo težje opazili. Na svetlejših barvah je možnost večja. Poleg tega je dobro biti zaščiten z pršili proti mrčesu. Najbolj učinkovito je prišilo uporabiti na mestih prehoda iz obleke na kožo. Ta mesta so izpostavljena na razne načine, naravna sposobnost klopa pa jih omogoča poiskati. Nenazadnje se zaščita pred klopi izvrši doma, ob vrnitvi. Najprej pregledamo mesta na koži. Najverjetnejša mesta so na mehkejših delih kože, ki nudijo zaščito. Odstranjevanje klopa je aktivnost, ki zahteva pravilno postopanje. V prvi vrsti je prav, da se zavemo neučinkovitosti in stranskih učinkov nekaterih sicer lahko bi rekli pregovorno znanih metod. Razna kemijska sredstva, ki naj bi odgnala klopa z mest ugriza niso učinkovita zaščita pred klopi, saj lahko klopa sicer odženejo, vendar povzročijo okužbo mesta ugriza.

 Pri ugrizu je okužen klop prenos izvedel, kar pomeni, da bodo agresivna kemijska sredstva, nudila nasproten učinek, ki ga želi doseči zaščita pred klopi. Na mestu, kjer se je klop prisesal, moramo postopati previdno. Klopa moramo prijeti na mestu, ki je najbližje kože. Zaščita pred klopi je strokovne narave, lahko pa gre za osebno preventivo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar