sobota, 2. april 2016

Obveznica, dolžniški vrednostni papir

Obveznica je dolžniški vrednostni papir . S pisno obvezo se izdajatelj, da bo investitorju v dogovorjenem času vrnil posojen denar. Obveznica poleg tega prinaša obveznosti, da je posoja daljša od leta dni, hkrati pa prinaša tudi obresti.



Med seboj imamo več različnih oblik takšnega posojila, obveznica je glede na vrsto izdajatelja lahko državna, občinska, podjetniška, bančna ali hipotekarna. Glede na ročnost ima lahko dospetje krajše kod leto dni, nadalje traja od leta do pet let, naslednja skupina od pet do dvajset, zadnja skupina pa ima ročnost med dvajset in trideset let. Čas dospetja krajši kot leto dni je značilnost zakladnih menic. Kratkoročna obveznica ima čas dospetja od leta do pet let, srednjeročna od pet do dvajset, dolgoročna pa med dvajset in trideset let. Investitor se v tem primeru odloči predvsem, kakšen je namen njegove investicije. Z dolgoročnimi se tudi hkrati zave primerne likvidnosti. Kar pa z vidika namena ni težava. V primeru, da obveznica služi, kot naložba za pokojnino ali podoben namen, bo s tega vidika enako dobro likvidna, kot tista, katero bo moč vnovčit čez leto dni, v primeru drugega namena. Zato je potrebno pri odločitvi vedno gledat širše, včasih tudi preko okvira naložbe. Predvsem je potrebno, da oseba svoj osebni portfelj naravna na svoje potrebe in pričakovanja, hkrati pa mora videti preko njega. Vsaka oseba in s tem njen portfelj se nahaja v določenem okolju. Ta je do vlaganja v razne investicije, kot je obveznica različno naklonjen.

Okolje, ki je bolj naklonjeno tej ali drugim investicijam ima čisto drugačne dejavnike, kot okolje, katero ni naklonjeno ali je manj naklonjeno takšnim investicijam. Poleg investicij je pomembno zaupanje, kot to velja za vse v zvezi z denarjem. Denar ni enostavno prislužiti, zato je zaupanje pomembno, lahko bi rekli temelj vsakega gospodarstva. Obveznica omogoča varen del portfelja, če se za takšno oblikovanje odloči naložbenik.

http://www.alta.si/Osnove_trgovanja/Izobrazevalne_vsebine/Obveznica

1 komentar:

  1. Ponudba za posojila

    Pozdravljeni

    Morate financiranja za vaš dom, za vaše podjetje, za nakup avtomobila, za nakup motocikla, da ustvarite svoj lasten posel, za več dvoma osebne potrebe. Mi odobri osebna posojila od 2000 € do 800.000 € z nominalno obrestno mero v višini 3% ne glede na znesek. Prosimo, v zahtevku za posojilo navedite natančen znesek, ki ga želite, in datum. Pišite nam za osebna posojila.

    E-pošta: stephannefillon@gmail.com

    OdgovoriIzbriši