torek, 5. januar 2016

Športniki rekreativci, svetle izjeme

Športniki rekreativci so svetle izjeme sodobnega življenja. Odločitev za takšno aktivnost je velikokrat spontana, pomagajo pa tudi razne motivacije. Najbolje pri tem je, da nadaljujemo svojo športno aktivnost iz obdobja, ko je del izobraževanja v poznejša obdobja. S tem imamo zagotovljene velike koristi. Naš organizem je navajen na aktivno in intenzivno vadbo, potrebno jo je le nadaljevati in v njej vztrajati.

Organizem pri tem vse svoje moči in aktivnosti usmerja v ohranjanje. Drugače je pri organizmu osebe, ki si vzame premor, ter čez določen čas postane telesno aktiven. V tem primeru je organizem izgubil večji del sposobnosti iz preteklosti. Zato je potrebno veliko več časa za vzpostavitev stanja iz preteklosti. Pri tem pa nastopijo številne ovire. Predvsem v primerih, ko željo osebe imeti spremembe čez noč. Gre za agresiven pristop, ki mu v nekaterih primerih lahko rečemo nasilno ravnanje. To se najbolje odrazi pri poškodbah, katere so posledice prevelike obremenitve organizma. Posledice so lahko obsežne, v najslabših primerih pa trajne.



Zato se je potrebno v takih primerih zavedati, da športniki rekreativci ne postanemo čez noč, če smo pred tem daljše obdobje lenarili. Ampak je potreben čas, da postanemo športniki rekreativci. Iz obdobja mirovanja do športnika rekreativca je potrebno daljše obdobje. To vedo vsi, ki so to pot prehodili. Časovno je to obdobje težko opredeliti. Tisti športniki rekreativci, ki se ukvarjajo s sezonskimi športi in imajo vmes obdobje počitka ali zmanjšane aktivnosti lahko pridobijo večji del sposobnosti po mesecu dni. Nekateri prej, drugi pozneje. Odvisno od samega športnika, njegove športne aktivnosti, danosti, pogojev in drugih dejavnikov.

Osebe, ki so pred začeto športno aktivnostjo praktično popolnoma mirovali v omenjenih aktivnostih daljše obdobje, torej nekaj let, lahko računajo z bistveno daljšim odboje. Pri tem se velja zavedati, da vsako pretiravanje v smislu zniževanja povprečnega časa, lahko prinese negativne posledice. Telo, ki je bilo pred tem v fazi mirovanja športnih aktivnosti, se je navzelo točno določenih navad. Sprememba, predvsem zelo aktivna in intenzivna je za telo in organizem šok. Ker mora v kratkem času usteči številnim zahtevam organizma. Zato pa nima potrebnih virov in sposobnosti. Posledično začne kot izhod v sili vire iskati tam, kjer povzroča škodo. Kar lahko privede do različnih negativnih posledic.

  Zdravo življenje zahteva drugačen pristop. Organizem in telo iz faze mirovanja obremenjujemo postopno, če želimo nekoč postati športniki rekreativci. Tako bomo v začetnih korakih potrebovali tudi dan ali več počitka. Ker bomo v začetku lahko pretiravali, bo potrebno aktivnosti primerno izvesti regeneracijo. Vztrajati v bolečini je v tem primeru nesmisel, saj ne pridobimo veliko, več pa lahko organizmu in telesu škodimo. Mnogi se ob tem sprašujejo kaj potem je prava obremenitev. Prava obremenitev je enostavno povedano obremenitev, ki jo organizem lahko prenese. Pri hoji v hrib lahko pretirano obremenitev razumemo kot zadihanost, ki v skrajnih primerih privede do potrebe po počitku.

 Organizem v tem primeru ne zmore zagotoviti ustreznih količin potrebnih snovi, zato nas na tak način opomni, da nadaljevanje ni zdravo. Potem, ko se človek za trenutek odpočije, bo lahko nadaljeval. V primeru, da se odločimo za vztrajanje proti volji organizma, s tem ne bomo naredili nič dobrega. Organizem ima na voljo še nekaj obrambnih sposobnosti, ki bodo v tem primeru človeka prepričale v opustitev aktivnosti ter odločitev za počitek. Edina dobra lastnost nadaljevanja je v tem, da spoznamo svoj organizem tudi v ekstremnih sposobnostih. Vendar je to pametno le izjemoma v varovanem okolju ter ob navzočnosti strokovnjaka, ki nam bo po potrebi nudil pomoč. Zavedati pa se je potrebno nevarnosti tajnih poškodb. Veliko bolje pri tem je postopna obremenitev. Ta ni nikakršen odraz slabosti človeka, ampak kakovostna vadba. Rezultati ne pridejo čez noč, postopna vadba pa tui ustvarja rutino.
Z rutino bo naše nadaljevanje bistveno boljše. Saj bo organizem postopoma prevzel to aktivnost, kot nekaj normalnega. Ter bo človek to razumel kot potrebo. V primeru, da se rutine izvajanja točno določene aktivnosti, ne bo oprijel, ga bo organizem opozoril na razne načine. Na drugi strani pa bo z izpolnjevanjem rutine občutil zadovoljstvo, srečo, dobro se bo počutil. Vztrajnost v majhnih korakih je dobra odločitev, če želimo postati športniki rekreativci. Začetnik korake v izbrani aktivnosti lahko naredimo sami, koristna pa je tudi pomoč strokovnjaka. Izbrano aktivnost izberemo na številne načine, potrebno pa se je zavedati pomena všečnosti. Gre za nam všečno lastnost aktivnosti. S tem bomo lažje vztrajali v trenutkih, ko bomo bili v dvomih.

V primeru, da se odločimo za okolju všečno aktivnost, kar ni redkost, motivacija vztrajnosti ni tako močna. Posledično je večja možnost za opustitev koristnih aktivnosti. Prisotnost strokovnjaka na začetku je dobrodošla za nadaljevanje. Vsak šport je sestavljen iz točno določenih kompleksnih aktivnosti. Vsaka manjkajoča ali napačno izvedena aktivnost v smislu kakovosti in količini, ima negativne posledice predvsem na zdravje. Z neznanjem lahko tako naredimo veliko škode. V primeru, da je prisoten strokovnjak, so možnosti zmanjšane. Pomembno pri tem je, da nas pri napaki takoj opozori v napačno ravnanje ter nam z nasvetom utre pot do pravilno oblikovane rutine. V prihodnosti napak ne bomo več ponavljali, saj smo že v začetnem koralu izvedli pravilno prilagajanje in izvajanje. Pomoč strokovnjaka je dobrodošla tudi zaradi osebnih značilnosti in posebnosti. Splošna navodila in pomoč dobimo na praktično vsakem koraku. Vendar je njihova slaba lastnost v tem, da v primeru razlik, niso koristne ampak lahko celo škodijo. Zato moramo v tem primeru s strokovnjakom te morebitne razlike ugotoviti in jih prilagoditi. Z vztrajanjem v splošnih navodilih lahko zgolj generiramo negativne lastnosti vadbe.

Kar lahko privede do resnih težav. Strokovnjaki so danes na voljo na praktično vsakem koraku, zato je vsako odlašanje nesprejemljivo. Zelo dobro je, da so pri vadbi prisotni športniki rekreativci. Če imamo seveda to možnost, nam športniki rekreativci veliko pripomorejo k našemu napredovanje. Poleg samega pravilnega izvajanja nam koristijo kot motivacija. Ta je zelo pomembna pri izvajanju aktivnosti. izvajanje aktivnosti je v mnogih primerih oteženo. Tako je lahko aktivnost povezana z raznimi napori, bolečinami, prisotna je monotonost ter številni negativni vplivi. V tem primeru potrebujemo motivacijo, ki deluje na našo psiho. Ta pa posredno na fizično aktivnost. Športniki rekreativci so osebe, ki del svojega časa namenijo izbrani športni aktivnosti.


Ni komentarjev:

Objavite komentar