četrtek, 24. december 2015

Turno smučanje, najprej varnost

Turno smučanje naj bo varna aktivnost . Dnevno lahko prejmemo informacije, da se je turno smučanje zaključilo z neprijetno izkušnjo. Kaj natančno je privedlo do tega, da se je turno smučanje zaključilo z neprijetno izkušnjo je velikokrat opisano z nekaj skopimi informacijami v sporočilu, več pa velikokrat ni znano. Največ dobrih informacij nam bodo posredovali reševalci, katerim turno smučanje nalaga precej dela.



Načeloma za turno smučanje veljajo podobna pravila, kot pri drugih aktivnostih. Le, da so tu posebnost zimske razmere. Svoje turno smučanje oblikujemo skladno s sposobnostmi. Začetnikom je priporočljivo lažje turno smučanje. Kar pomeni, da se odpravljajo na smuko, ki je orientacijsko nezahtevna, ima blage vzpone in steze. Lažjo turno smuko predstavljajo zasnežene gozdne poti, ceste in kolovozi. Orientacija je v teh primerih enostavna, saj praktično sledimo smeri poti. Prednost teh poti je tudi v večji možnosti pomoči v skrajnih primerih. Zahtevna turna smuka je zahtevnejša kot lažja turna smuka. V tem primeru gre za strmejša pobočja, ki so tudi izven označenih planinski poti. Zahtevnost v tem primeru izvira iz težjega terena ter zahtevnejše orientacije. Čeprav se nam zdi orientacija na prvi pogled enostavna zadeva, pa praksa kaže drugače. Pri turni smuki je potrebno dodatno paziti na snežno odejo. Snežna odeja je lahko na pobočju na prvi pogled enakomerno razporejena, vendar videz velikokrat vara.

 Pod snežno odejo so namreč velikokrat neenakomerne plasti. Kar v skrajnih primerih pomeni, da podlage praktično ni ali pa je ni dovolj za varno gibanje. Orientacijo je zato potrebno prilagoditi tudi tej značilnosti, ter se gibati na območjih, kjer smo lahko glede na naravne značilnosti prepričani v obstojnost podlage. Dobra orientacija je pridobljena z izkušnjami. Kar pomeni, da si teren najbolje zapomnimo z večkratnimi obiski. Za osnovo so dobrodošli tudi izleti preko leta. Turno smučanje je prijetna hkrati pa tudi zelo odgovorna in zelo zahtevna aktivnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar