četrtek, 12. november 2015

Beljakovine, organske molekule

Beljakovine so organske molekule . V primeru, da beljakovine opišemo kot organske molekule, se zdijo mnogim zapletene in tuje. Čisto drugače pa je, če se zavemo, da so beljakovine sestavni del naše prehrane. Tako beljakovine najdemo v mesu, ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih, sadju in zelenjavi, rižu, kruhu ter številnih drugih živilih. Na ta način izvemo, da so beljakovine zelo vsakdanja stvar. Tako vemo, da so beljakovine ne le prisotne, ampak si jih tudi veliko lažje predstavljamo.



Kot druge snovi je pomembno, da se v telo vnašajo v primernih količinah. Optimalna količina je odvisna od spola, starosti ter drugih značilnosti osebe. Načeloma velja, da je zgornja meja za moške sto štirideset gramov, za predstavnice ženskega spola pa sto dvajset gramov. Hrana je človeku nujno potrebna za zagotavljanje energije, omogoča pa tudi delovanje številnih funkcij. Prisluhniti telesu je starodavna modrost, ki človeka navdihuje, da se zaveda vsega kar hrana prinaša. Tako tistega kar koristi, kot tistega kar škoduje. Načeloma so težave pogoste in velikokrat iste. Dokler je človek zdrav se škodljivih aktivnosti ne zavedamo. Ko se zavemo pa je že veliko škode storjene. Veliko pri tem koristi občutek. Hrana je užitek, zato se je jasno posebej za sladokusce, odrekati dobri prehrani. Vendar je ravno v tem skrivnost dobre oskrbe z energijo. Namesto, da se najemo do sitega, pojemo optimalno količino. Boljši občutek bomo takoj občutili, ko se bomo zavedali preprostega dejstva. Hrano, ki jo uživamo mora organizem tudi izkoristiti in predelati v koristne učinkovine. To pa zahteva energijo za delovanje.

Če telo mora predelati večjo količino hrane, to preprosto povedano pomeni, da potrebuje zato več energije. V primeru, da je zaužite hrane preveč glede na optimalne količine, to pomeni, da po nepotrebnem tratimo svojo energijo. Namesto, da bi organizem energijo izkoristil za druge aktivnosti, jo troši za predelavo hrane. Ki nikomur ne koristi. Beljakovine je potrebno uživati v optimalnih merah.

Več o tem

Ni komentarjev:

Objavite komentar