četrtek, 25. junij 2015

Prehrana nosečnice, količinsko ustrezna

Prehrana nosečnice mora biti količinsko ustrezna . Količinsko ustrezna je prehrana nosečnice, ko zagotavlja vse potrebne učinke. Kakovost je prav tako pomembna. Prehrana nosečnice ne prehranjuje le nosečnice ampak tudi zarodek. Za njegov razvoj je prehrana nosečnice ključnega pomena. Prehrana nosečnice mu omogoča optimalen razvoj v času pred rojstvom. Po rojstvu pa je prehrana nosečnice pomembna za dojenje.



 Prehrana nosečnice mora biti zato optimalna in ustrezna. Poleg tega mora biti prehrana naravnana na načela zdrave prehrane. Ker je obdobje nosečnosti z aktivnostmi pestro, je uravnotežena prehrana v vseh lastnostih zelo pomembna. Najmanj težav pri tem imajo nosečnice, ki so imele zdravo prehrano že pred nosečnostjo. Poleg količinske in kakovostne ustreznosti zdravo prehrano predstavlja tudi optimalen čas hranjenja. Največ energije človek potrebujejo v prvi polovici dneva, kasneje se potrebe zmanjšujejo. Optimalno je temu primerno tudi naravna zdrava prehrana. Tako imamo na eni strani obilico in količinsko bogastvo, na drugih strani pa vedno bolj skromno prehrano. Zvečer oziroma pred spancem je dobrodošlo, da so količine manjše oziroma se uživa lahko in hitro prebavljiva hrana. Največje napake se dogajajo z obilnim obroki pred spanjem. Velikokrat je posledica pomanjkanja obrokov preko dneva. Tako ima človek na glavo obrnjeno prehrano. V času, ko so energijske potrebe največje uživa premalo hrane, v času, ko bi moral organizme počasi začeti aktivnosti počitka, pa je hrane preveč. Zato je zavedanje optimalnega delovanja organizma pomembno.

Proces prebave mora biti optimalno naravnan. Tak kot drugi deli organizma, tudi prebavni mehanizem potrebuje počitek. Zagotovimo ga tako, da pred spanjem ne uživamo obilnih obrokov. Nekateri ljudje znajo povedati o izboljšanju počutja, potem ko so se naučili nekaj ur pred spanjem odpovedovati prehrani. Obdobje nosečnosti ima prav tako mnoge posebne aktivnosti in značilnosti. Nosečnice se jim morajo zato čim prej ter čim bolje prilagoditi. Prehrana nosečnice zahteva prilagoditev novim in v marsičem drugačnim zahtevam.

Več informacij

Ni komentarjev:

Objavite komentar