ponedeljek, 18. maj 2015

Ogljikovi hidrati, koristne snovi

Ogljikovi hidrati so kemične spojine . Človeku ogljikovi hidrati koristijo. Spadajo med koristne snovi . Koristne snovi, kot so ogljikovi hidrati, človeku omogočajo opravljanje številnih funkcij. Ogljikovi hidrati koristijo na mnoge načine. Najbolj so ogljikovi hidrati znani osebam, ki se z njimi poklicno ukvarjajo ter osebam, katerih pomemben del prehrane so.



Ogljikovi hidrati niso neznanka predvsem športnikom. Slednji dobro vedo čemu ogljikovi hidrati služijo, ter kdaj jih je najbolj koristno zaužiti. Športniki tudi dobro vedo, da je prehrana zelo pomembna pri njihovi aktivnosti. Omogoča delovanje organizma. V prvi vrsti si morajo s prehrano športniki zagotoviti moč. Slednja omogoča osnovno izvedbo športne aktivnosti. Človeški organizem je kompleksen. Zato pri športni aktivnosti sodelujejo tudi mnoge druge aktivnosti. Brez prebave športnik ne bi mogel izkoristiti vse koristi prehrane. Gre za zahteven proces, ki pa pri športniki pride še bolj do izraza. Človek, ki se ne ukvarja pretirano s športno aktivnostjo ima proces prebave urejen na njemu primeren način. Slednji pa se razlikuje od športnikovega. Pri športu gre za povečane aktivnosti ter zahteve. Ta prehod je pomemben predvsem pri povečanih potrebah organov na splošno. Pri naporu lahko pride do ne zaznavanja večjih potreb oziroma motenj pri zaznavanju teh potreb. Slednje lahko športnik občuti kot večjo ali manjšo težave. Težave se kažejo na različne načine, v splošnem pa športnik ne more dosegati rezultatov, ki so značilni za obdobje, ko je popolnoma zdrav oziroma organizem deluje optimalno.

Velik napak povzročajo športniki sami. Registrirani športniki teh težav večinoma nimajo. Posebno ne, ko gre za organizirano vadbo oziroma šport. Več težav imajo rekreativci. Telo v nekaterih primerni ni navajeno na spremembe, zaradi drugačne organiziranosti pa večkrat sam športnik dela napake pri prehranjevanju. Odpravljanje težav je v prvi vrsti pogojeno z odkrivanjem vzrokov. Vzroki so različni, pomembno je, da jih športnik sam zaznava oziroma se nauči njihovega zaznavanja. Ogljikovi hidrati odločajo mnogih dobrih aktivnostih človeka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar