ponedeljek, 22. september 2014

Zdravje iz vidika omega 3 in drugih virov maščob

V zdravi prehrani se morajo nujno nahajati tudi omega 3 maščobe. Pred leti je veljal izjemno napačno zastavljen trend in sicer, da so vsi oglaševali, kako so maščobe škodljive. Ljudje, ki so se odločali, da bodo pričeli jesti zdravo, so iz svojih jedilnikov izločili maščobe in se predvsem osredotočali na vnos beljakovin in nekaj malega ogljikovih hidratov in zelenjave in sadja. Zaradi tega pa v telo niso vnašali dovolj omega 3 maščob, ki so esencialne. To pomeni, da jih telo ne more proizvajati samo. Med zelo pomembne maščobne kisline uvrščamo tudi omega 6 maščobe, vendar pa le te dobi človek dovolj že z vso hrano, saj so prisotne skorajda povsod. Vendar pa to ne pomeni, da so omega 6 nezdrave in omega 3 zdrave. Obe vrsti maščob sta nujno pomembni za normalno delovanje človeškega organizma, vendar je omega 6 bolj prisotna od omega 3. Zdrave maščobe so dejansko vse maščobe, če so zaužite v primernih količinah. Seveda govorimo o maščobah v nizko predelanem stanju. Kadar maščoba dosega visoko temperaturo se pričnejo dogajati kemijski procesi, ki maščobo denaturirajo in jo zato naredijo zdravju škodljivo. Še toliko bolj pa je škodljiva prežgana maščoba. Le takšna maščoba je dejansko škodljiva, vsa druga maščoba v razumnih količinah pa ni zdravju škodljiva, nasprotno, nujno je potrebna za to, da se telo nahaja v normalnem hormonskem stanju. Omega 3 maščobe je smiselno dodajati v naš jedilnik zato, ker so izjemno redke in imajo tudi druge pozitivne zdravstvene učinke. Tako so denimo dokazali, da omega 3 maščobe spodbujajo zdravje srca in žilnega sistema, izboljšujejo delovanje možganov, pomagajo pri boju zoper odvisnost, krepijo imunski sistem itn. Sodobna prehrana vsebuje malo omega 3 maščob, zato je pametno, da jih dodajamo v svoj jedilnik s pomočjo dodatkov. Prehranska dopolnila kot so kapsule in ribje olje so poceni in dober vir omega 3 maščobnih kislin.

Ni komentarjev:

Objavite komentar