sreda, 17. september 2014

Nassfeld, smučanje na križišču dežel

Nassfeld je smučanje na križišču dežel . Nassfeld ima tudi slovensko ime Mokrine. Gre za območje prelaza na višini dobrih tisoč petsto metrov nad morjem. Nahaja se v Karnijskih Alpah, povezuje pa Kanalsko in Železno dolino z Ziljsko dolino.

Območje je bilo od nekdaj prometno živahno, v turistične namene pa ga s pridom izkoriščajo že lep čas. Nassfeld poleg smučanja omogoča tudi druge vrste aktivnosti, kot so gorništvo. Slovencem je Nassfeld dobro znan že od davnih časov. Nassfeld so dobro poznali že naši davi predniki, v dolini na severni strani prelaza leži kraj Šmohor, ki velja za zahodni rob slovenskega etničnega ozemlja. Danes Nassfeld Slovenci poznamo predvsem kot smučarski kraj, manj znan je kot gorniško območje. Nassfeld je podobno kot drugi zimski turistični kraji izkoristil naravne danosti, ki jih ponujajo s snegom bogata območja. Turizem v zimskih mesecih je postal aktualen v minulem stoletju, ko so marljivi domačini izkoristili naravne danosti in s tem omogočali vsem sodelujočim dodaten vir zaslužka. Turistične dejavnosti poleg smučanja nudijo tudi razne spremljajoče turistične in gostinske dejavnosti.

Okolje je prijetno, skrb za sožitje z naravo pa izjemna. V zimskih mesecih je potovanje omogočeno predvsem z avstrijske strani. Z italijanske strani ovire prestavljajo geološke danosti in neugodne vremenske razmere. O prevoznosti cest se velja pozanimati predvsem za vse, ki prihajajo z italijanske smeri. Predvsem to velja za smučarje z področja Primorske in seveda italijanskih krajev. Dobra smuka je omogočena s sodobnimi napravami, urejenim smučiščem in možnostjo dodatnih aktivnosti. Prijetnost smuke je popestrena s čudovitim pogledom na okolico smučišča. Samo smučišče je zaradi bližine in dobrih povezav dobro znano slovenskim smučarjem.

Poleg dobrih povezav dobro smuko zagotavlja obilica snežne odeje, obilica prog in žičniških naprav, obsijanost s soncem, ter razne spremljajoče aktivnosti. Slednje bodo poskrbele za zanimiv zimski smučarski oddih. Nassfeld je prijetno smučišče v Karnijskih Alpah.

Najboljšo ponudbo smučanje v Mokrinah vedno najdem tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar