sreda, 30. april 2014

Tibet, dežela za devetimi gorami


Tibet je gorata planota, ki se nahaja v osrčju azijske celine. Zaprtost pred zunanjimi obiskovalci je Tibet veliko časa zapostavljala pred uvrstitvijo na seznam svetovno znanih območji vrednih obiska. Odmaknjenost in osamljenost pa je dan današnji lahko tudi prednost. Znanim in množičnih destinacij se popotniki kaj kmalu naveličajo, na drugi strani so skupine popotnikov, ki želijo nove, neodkrite, neznane cilje. Tibet kot avtonomna regija Kitajske svoj razcvet z izgradnjo prometnic doživlja v zadnjem desetletju.

Nemirna 50 leta prejšnjega leta, so preteklost, vedno več ljudi si želi ogledat in spozna Tibet na račun naravnih in kulturnih znamenitosti, pa tudi čisto svojega vsakdanjika. Presežnikov, drugačnosti ima Tibet na pretek. Tibet svojo svetovno zanimivost skriva v dolini reke Yarlung Tsangpo. Ta je zaradi svoje odmaknjenosti in neprehodnosti radovednost zbujala že raziskovalcem pred stoletjem. Kanjon, ki velja za najdaljšega in najglobljega na svetu je vse do takrat skrival skrivnost, ter prepričanje o dveh rekah spremenil v odkritje, da oba konca kanjona povezuje ena sama reka. Tako kot reka povezuje neprehodne in neznane predele kanjona, sodobna prometnica Tibet povezuje s kitajsko prestolnico. Podobno kot pri kanjonu gre za kar nekaj presežnikov, ki jih je morala človeška pamet, znanje in iznajdljivost premagati v svojo korist. Železniška povezava omogoča potniku biti na nadmorski višini prek 5000 m, ter potovati na skozi najvišje ležeči železniški predor na svetu.

 Kultura, ki jo premore Tibet je prav tako zanimiva, enako kot običaji in navade, ki so se izoblikovali skozi stoletja. Budizem ima na območju največji vpliv, palače in poletne rezidence dalajlam spadajo pod okrilje Unesco zaščite. Zgradbe, ki jih srečamo na poti imajo tako kitajske kot indijske vplive. Sama narava in podnebje je narekovala tipično gradnjo, ki prebivališča v naravno okolje umešča na visoka in sončna mesta, obrnjena proti jugu. Tibet premore tudi samosvojo medicino, ki zdravila za zdravljenje bolezni črpa večinoma iz množice zdravilnih zelišč.

http://www.agencija-oskar.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar