sobota, 27. julij 2013

Internetni piškotki (Cookies)

Velikokrat na spletnih straneh najdemo t.i. piškotke. Ampak, zakaj pravzaprav sploh gre?

Piškotki so majhne datoteke, v katerih se zbirajo informacije. Piškotke pošlje spletna stran, ti pa se shranijo v osebnem spletnem brskalniku. Ko isto spletno stran spet uporabimo, piškotki obvestijo spletno stran o naših preteklih dejavnostih. piškotki si zapomnijo predvsem uporabniška imena in gesla, uporabljeni pa so tudi za snemanje uporabnikovih potez na spletni strani.

Piškotki, ki snemajo uporabnikove poteze, so uporabljeni za analizo najbolj popularnih stvari na spletni strani. Tako lastniki spletnih strani vedo, kaj je za uporabnike najbolj zanimivo in tako stran tudi izboljšajo.


Vprašanje piškotkov pa je predvsem zasebnost in varnost. Čeprav piškotki ne morejo prenašati virusov in ostalih škodljivih programov, obstaja veliko piškotkov, ki sledijo uporabniku in njegovim aktivnostim na internetu. Zato je bil v začetku leta 2013 sprejet nov zakon o uporabljanju piškotkov, imenovan ZEKom-1, ki je spremenil uporabljanje piškotkov, tako, da so uporabniku bolj prijazni. Nov zakon zahteva, da ponudnik spletne strani uporabniku posreduje informacije, ki so: kakšne piškotke spletna stran uporablja, za kakšen namen se jih zbira in na kakšen način se jih uporablja. Da bi uporabnik imel polno uporabniško izkušnjo na spletni strani, se bo moral z uporabo piškotkov strinjati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar