sreda, 1. november 2017

Italija, dežela številnih smučišč

Italija ni zgolj dežela nogometa, pice in mandoline, ampak je tudi smučarska dežela. Italija je dežela, ki sega od Alp do Afrike, velik del površine zasedata dve gorovji. Smučarska dežela je predvsem na severu države, kjer potega alpska veriga od zahoda do vzhoda. Na v smeri severozahod jugovzhod poteka gorska veriga Apenini, zato polotoku tudi pravimo Apeninski polotok. Med gorovjema se nahaja prostrana Padska nižina ki jo tvori preko šesto kilometrov dolga reka Pad.

Izvira na zahod v Alpah ob meji s Francijo ter se po šeststo dve in petdesetih kilometrih izliva v Jadransko morje. Prostrana ravnina se nadaljuje proti Zahodu, v deželah Benečija in Furlanija Julijska krajina. Italija ima raznoliki površini primerno raznoliko podnebje. Alpe tvorijo prepreke za mrzle tokove s severa ter vlažne z Atlantika. Apenini imajo kljub razmeroma majhni nadmorski višini kontinentalno podnebja z dolgimi in mrzlimi zimami ter skromnimi padavinami. Alpe in Apenini zapirajo padsko – beneško nižavje, zato so na tem območju ostre zime in vroča poletja. Skupno ima Italija skoraj dvesto smučišč.

SKIFUN v Italiji
največ smučišč je na SV Italije

Južna Tirolska je bogato založena s smučišči

Večina smučišč v Italiji se nahaja na severovzhodu, nekaj manj jih je na severozahodu, peščica pa se jih nahaja na apeninskem polotoku. S smučišči je najbolj bogata dežela Južna Tirolska, skupaj kar devetintrideset.
25 smučišč imata Lombardija in Trentino, trinidvajset Piemont, dolina Aoste devetnajst, Benečija šestnajst, Abruci devet, Furlanija Julijska krajina , Marke in Emilija Romanija sedem, Lacij pet, Toskana tri, dve Molise in Kalabrija ter po eno Ligurija in Kompanija. Južna Tirolska je del Tirolske, ki ga je Italija dobila po prvi svetovni vojni. Preostali deli Tirolske so ostali v severno in vzhodno ležeči sosednji Avstriji. Med Južno Tirolskimi smučišči je kar nekaj svetovno znanih, kot sta Alta Badia in Kronplatz. Italija ima na ozemlju Južne Tirolske še številna druga, globalno in regijsko manj znana smučišča.

Ni komentarjev:

Objavite komentar