četrtek, 26. maj 2016

Železo, pomaga presnovi

Železo organizmu pomaga pri izkoriščanju energije potrebne za presnovo. Pomaga pa tudi pri zmanjševanju izčrpanosti in utrujenosti, nadalje pa železo učinkovine nudi delitvi celic, prenosu kisika v telesu, imunskemu sistemu, nastajanju hemoglobina in rdečih krvnih telesc. Najbolje se železo absorbira v jajcih, ribah, suhem sadju, stročnicah, rdečem mestu in drugih živilih. Pomanjkanje občutimo na razne načine.



  Občutek utrujenosti , slabša moč in sposobnost opravljanja aktivnosti. Posebno je železo pomembno za ženske z močnejšimi menstrualnimi težavami, otroke. Potrebno pa je poznati tudi nasprotne učinke. V prehrani lahko železo z neprimernimi količinami povzroča slabost, zaprtje, težek želodec. Tovrstne težave lahko rešujemo z dodajanjem vitamina C. Njegova korist se kaže v izboljšanemu izkoristku. Že lep čas pa je mogoče železo pridobiti tudi v dodatkih. Vsekakor pa je najboljša osnovna in hitra rešitev naravna prehrana, vzpostavitev naravnega ravnovesja obremenitve, počitka in sprostitve oziroma na kratko postaviti v življenju red. Človek je velikokrat željan uspeha, slave, dobrin ter marsičesa, kar pa je na drugi strani preko dosega njegovih zmožnosti. Veliko bolje je, če se zavedamo omejitev ter poizkusimo bolje izkoristi svoje dane zmožnosti. Neuspeh nas velikokrat potre in vpliva na številne funkcije organizma, vzroki pa niso v naši nesposobnosti ampak prevelikih ambicijah. Predstavljati si moramo, da v naravi določene stvari preprosto niso mogoče, človek ima lahko enako določene omejitve. V primeru, da cilje zmanjšamo, je uspeh mogoč, predvsem pa dosegljiv. Počitek in sprostitev je prav tako pomembna, žal velikokrat neupoštevana zahteva človeškega organizma.

Sprostitev in počitek sta nujni sestavini vsakega človeškega organizma, nasprotno ravnanje organizem prisili v samostojno ukrepanje. Težavo rešimo s tem, da opazujemo svoje sposobnosti ko smo dobro spočiti, ter takrat ko sposobnosti niso dobre iskati vzroke v slabi regeneraciji. Pomaga pa tudi strokovna pomoč bodisi zdravnika, pri hrani pa tudi prehranskega strokovnjaka. Železo v neprimernih količinah je lahko vzrok številnih zdravstvenih težav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar