petek, 27. maj 2016

Madeira, avtonomna regija Portugalske

Madeira je avtonomna regija Portugalske. Ter spomin na nekdanje čase odkrivanja sveta zunaj stare celine, kljub temu, da je Madeira razmeroma blizu. Posebno, če njeno oddaljenost primerjamo z bolj oddaljenimi ozemlji v Aziji. Da so jih takrat dosegli so se morali pomorščakov soočiti s številnimi izzivi, ter dokazati sposobnosti obvladovanja vremenskih in drugih ovir, ki so se pojavljale na dolgih poteh. Oddaljenost od prestolnice je tisoč kilometrov, kar je bistveno manj, kot oddaljenost od nekdanjih kolonij na obalah Indijskega oceana. Madeira obsega skupaj z manjšim otokom Porto Santo ter nekaj drugimi otoki več kot sedemsto štirideset kvadratnih kilometrov. Turisti otok oblegajo, turizem predstavlja pomemben del prihodka domačinov, omogoča pa ga blaga klima, bogastvo čudovitega naravnega okolja.

Naravno okolje temelji na vulkanskemu izvoru ter legi na vroči točki afriške tektonske plošče. Vulkani pred približno tremi milijoni leti, so izoblikovali površine, ki še danes dajejo značilno podobno pokrajini. Otok je v kasnejših obdobjih postal vedno bolj vabljiv za naselitev, omogočala ga je površina vulkanskega izvora. O prvih obiskovalcih potekajo razne domene, vsekakor Portugalci niso bili prvi prišleki na otok, pred njimi naj bi prvenstvo prevzeli Feničani. Gre pa za domnevno, glede na njihove druge aktivnosti podobnega tipa. Stare omembe otoka segajo v čas pred našim štetjem, skozi razne vire pa se omembe najdejo tudi v zapisih iz štirinajstega stoletja. Madeira šteje približno četrt milijona prebivalcev, polovica je naseljenih v prestolnici. Prestolnica Funchal je začela nastajati v petnajstem stoletju, takrat je bil otok razdeljen na dva dela. Danes je prestolnica moderno mesto, ki ga z preteklostjo veže predvsem odlično naravno okolje. Naravno okolje tvori naravni amfiteater, ki sega od pristanišča vse do preko tisoč metrov nadmorske višine na najvišjih točkah. Mesto je dobilo ime po značilni rastlini, ki uspeva na otoku. Turizem poleg obale, morja in infrastrukture pogojuje dobra povezanost s celino ter prijetno vreme. Povezanost s celino omogoča, da otok dosežemo v uri in pol, če se odločimo za let iz Portugalske.

Iz bolj oddaljenih, glavnih evropskih držav let traja dodatno uro in pol. Kdor se odloči za morsko pot mora vedeti, da gre za oddaljenost petsto kilometrov od afriške obale ter tisoč kilometrov od stare celine. Otok so za svoj vzeli predvsem turisti, ki želijo uživati večno pomlad v vseh letnih časih. Značilno vreme in klima jim to omogoča, so mnogi poimenovali kot raj na zemlji. Aktivnosti, ki jih ponuja otok je mogoče izbirati v pestri paleti možnosti. Znano je surfanje oziroma deskanja na vodi, deskanje z vetrom, pohodništvo, tek, ribolov ter številne druge aktivnosti. Surfanje ima na otoku Madeira več kot štiri desetletja dolgo tradicijo, najprej se je razvilo v vaseh Paul do Mar, Jardim do Mar in Punta Pequena. Značilnost teh območji so valovi v določenih letnih obdobjih. Ta aktivnost je bila najprej domena nekaterih zanesenjakov ter obiskovalcev, ki so si jo želeli izkusiti. Obiskovalci so tudi krivi, da se je surfanje zelo razmahnilo. Do nekje devetdesetih let minulega stoletja je bila Madeira kot otok, kjer je mogoče doživeti čudovito surfarsko izkušnjo, znano redkim. Za globalno razširjenost so poskrbeli predvsem članki v strokovnih oziroma tematskih revijah. Postopoma so v tem številni videli tudi priložnost, do današnjih dni se je surfanje razvilo v posebno ponudbo. Mnogi prav zaradi tega prihajajo na otok, bodisi kot začetniki oziroma obiskovalci, ki bi radi pridobivali izkušnje, ali kot izkušeni.



Slednji iščejo predvsem možnosti za pridobivanje novih izkušenj in povečanja njihove tekmovalne sposobnosti. Nekateri poleg tega obiskujejo razna tekmovanja. Začetnikom zaradi njih ni težko pridobiti ustreznega znanja. Ker je ponudbe več kot dovolj, lahko izberejo po številnih individualnih kriterijih. Poleg vseh, ki jih Madeira zanima prav s tem namenom, se velikokrat zgodi, da surfanje okuži obiskovalce, ki so prišli predvsem uživat in dobro preživeti prosti čas. Velikokrat mnoge premami pogled na valove ter izkušene surfanje, ki na njih izvajajo razne mojstrovine. Seveda je to zgolj ena od možnosti preživetja aktivnega oddiha. Otok je zanimiv tudi za ljubitelje planin in gorništva. Poti so razdeljene na tiste, ki zahtevajo sprehodu primerne sposobnosti do najbolj zahtevnih. Razgibanost terena ponuja tudi nekatere druge aktivnosti na prostem kot je soteskanje. Izbira je prepuščena obiskovalcem, vsekakor pa velja odkrivanje otoka peš za zelo zanimivo alternativo.

 Kot drugod tudi tu na ta način najbolj neposredno doživimo otok preko raznih ponudb. Te so dobrodošle predvsem za vse, ki niso vešči samostojnega odkrivanja sveta okoli sebe. Posebno je to priporočljivo za območja, kjer še niso bili oziroma ni njihova izkušnja. Poleg ljubiteljev valov, otok Madeira privablja tekače z vsega sveta. Tek je na otoku prijeten zaradi klimatskih značilnosti, organizirani teki pa so že lep čas praksa, lahko bi rekli tudi tradicija. Nekateri so namreč že tradicionalni ne le na otoku, ampak tudi na stari celini. Mogoče pa je izbirati različne zahtevnostne stopnje, ki so primerne bodisi za profesionalce kot tudi amaterje. Najdejo pa se tudi zahtevne oblike, kot je ultra maratonski tek. Madeira poleg surfarjev, gornikov, tekačev, privablja tudi ribiče. Lega otoka je odlična ter v marsičem posebna. Lega otoka v Atlantiku narekuje svojstvene pogoje za življenje v njem. Ribolov je mogoč na razne načine, najbolj priročen je na obali otoka. Vsekakor pa je možno doživeti tudi izkušnjo z ribolovom na morju, ki je drugačna, za mnoge tudi doživetja vredna. Med zanimivejše ribiške trofeje sodijo bela velikooka tuna, modri tun , črni morski meč, bela in modra mečarica ter druge bolj klasične trofeje Atlantika.

Seveda ponudba ne obsega zgolj aktivnega turizma, veliko je možnosti tudi za vse, ki željo bivati bolj ležerno. Turizem je na otoku razvit, zato ponudbe za praktično vse okuse ne manjka. Kaj bomo izbrali je odvisno od naših želja in pričakovanj, ker gre za znano destinacijo je mogoče veliko izvedeti tudi prid potovanjem. S tem bo Madeira še toliko boljša izkušnja, saj se bomo oborožili z ustreznim znanjem in izkušnjami. Doživetega bo več v kratkem času, poleg tega bo doživeto tudi tematsko zelo skrbno izbrano. Madeira je brez dvoma prijetna izkušnja, najbolj verjetno takrat, ko pomeni prijetno vremensko osvežitev v primerjavi z domačim okoljem. Svoje pa doda sama narava, okolica ter življenjski ritem otoka, ki je pisan na kožo dopustništvu. Madeira je odlična destinacija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar