petek, 27. maj 2016

Cv ali curriculum vitae

Cv z drugo besedo curriculum vitae pomeni nič drugega kot življenjepis. Življenjepis oziroma cv nas predstavi potencialnemu kandidatu. Pri navajanju se moramo zavedati, da je daleč najboljša možnost pisanje enostavno resničnih informacij. Nekateri mislijo, da je mogoče cv izrabiti za popravo svojih pomanjkljivosti.



 Pogledati je potrebno z druge strani, da bomo razumeli napačnost tega razmišljanja. Delodajalec išče osebo s točno določenimi lastnostmi z razlogom. Kar pomeni, da ne išče katerokoli osebo. V primeru, da bo cv napačno predstavil osebo oziroma se bo oseba izkazovala z neresničnimi podatki, pride lahko do zapleta. Ta pa v veliki meri škodi predvsem avtorju samemu. Delodajalec ni en sam, na trgu dela jih je mnogo. Med seboj niso delodajalci zgolj konkurenca, ki se ne more gledati, ampak so v veliko primerih tudi prijatelji in imajo dobre poslovne odnose, veliko med seboj komunicirajo. Ko se bo oseba z cv predstavila z napačnimi podatki enemu delodajalcu ter kasneje izkazala kot neprimerna navedbam, bo to lahko storila tudi za vse druge delodajalce na trgu. Informacije o tem potekajo hitreje kot si marsikdo misli, posledično bo tak cv osebi, ki se predstavlja z neresničnimi podatki, zaprl vrata oziroma bistveno zmanjšal možnosti na širšem trgu dela. Zato je potrebno ubrati enostavnejšo pot, predvsem pa pošteno pot. Predstaviti se moramo kratko, jedrnato in izvirno. Predvsem pa moramo biti avtorji sami, vse kar je navedeno moramo znati kadarkoli natančno enako predstaviti. Besede bodo pri tem drugačne, drugačen bo vrstni red, osnova pa mora biti vedno enaka. S tem se izkažemo kot zaupanja vredna oseba.

 Najslabši možni scenarij je, da se pri predstavitvi ne znamo izkazati s tistim, kar sicer navajamo. Redkobesednost na drugi strani ne smemo razumeti kot slabost, nekateri delodajalci natanko to lastnost iščejo. Razumejo jo kot sposobnost komuniciranja po načelu kratko jedrnato. Cv v tem primeru pomeni konkurenčno prednost, za potencialnega delodajalca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar