torek, 12. januar 2016

Prodaja podjetja, poslovna odločitev

Prodaja podjetja je poslovna odločitev . Poslovna odločitev je prodaja podjetja ,ker poteka z namenom uresničevanja poslovnih ciljev. Cilji poslovanja so načeloma jasni in ne predvidevajo velikih sprememb. Vendar se lahko občasno zgodijo razlogi, zaradi katerih je potrebno cilje poslovanja v večji ali manjši meri spremeniti. Spremembe lahko prinaša prodaja podjetja. Razlogi so velikokrat zelo različni. V bistvu je sama prodaja podjetja vrh ledene gore. Ker prodaja podjetja pomeni le del celotne zgodbe.



Velikokrat prodaja podjetja v celoti ni znana. Znana so le dejstva, ki se tičejo prodajnih aktivnosti. Podjetja imajo različne cilje. Večinoma so podjetja ustvarjena z namenom poslovanja na daljši časovni rok v nespremenjenih lastnostih, kot je lastništvo. Vendar pride lahko zaradi raznih sprememb na trgu, sprememb v zakonodaji in drugih vplivnih sprememb, do drugačnih zamisli in odločitev. spremembe na trgu vplivajo na podjetje. Toliko bolj ko gre za spremembe, ki neposredno vplivajo na podjetje in njegovo poslovanje. V nekaterih primerih se vplivi na podjetje čutijo tudi pri posrednih spremembah. Trgu in njegovim spremembam se mora vsako podjetje in njegovo poslovanje prilagoditi. Ena od možnosti je tudi njegova prodaja. Do tega lahko pride zaradi sprememb na trgu, ki onemogočajo nadaljnje poslovanje oziroma v novih razmerah podjetje ne vidi prihodnost. Na drugi strani za celotno podjetje ali njegove dele, vidi priložnost v druga oseba. Pozna trg, kjer bi bila dejavnost podjetja uspešna, pozna priložnosti, kjer bi lahko posamezni deli podjetja li podjetje kot celot imeli boljšo prihodnost, na kratko pa ga zanima nakup podjetja. Prodaja podjetja je lahko vezana tudi na novo nastale potrebe po sredstvih.

Pri tem se lahko izkoristijo številne možnosti, ki jih nudi samo podjetje, njegova struktura, lastništvo ter druge lastnosti. Prodaja sama obsega številne postopke. Načeloma gre za zahteven postopek, ki časovno lahko traja več časa. Zahtevnost lahko povečujejo številni dejavniki. Prodaja podjetja je lahko odlična odločitev.

http://www.alta.si/Korporativne_finance/prodaja_podjetja

Ni komentarjev:

Objavite komentar