torek, 25. avgust 2015

Prehrana doječe matere, uravnotežena in raznovrstna

Prehrana doječe matere mora biti uravnotežena, raznovrstna in kakovostna, saj je od tega odvisno zdravje otroka . Otrok potrebuje v prvih mesecih življenja kakovostno hrano za razvoj in optimalno rast. Rast v prvih mesecih življenja poteka izredno aktivno. Najboljša hrana za prve mesece življenja je mleko njegove matere.



Poleg ustreznih snovi za rast in razvoj v prvih mescih življenja je prehrana doječe matere pomena tudi za zdravo življenje v kasnejših obdobjih otrokovega življenja. Prehrana doječe matere mora biti glede na potrebe otroka v prvih mesecih življenja bogata z beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Splošno velja to za največji delež, posebnosti pa vsekakor lahko obstajajo. O njih se velja posvetiti z zdravnikom. Prehrana doječe matere lahko beljakovine zagotovi s povečano količino mleka in mlečnih izdelkov. Poleg mleka lahko prehrana doječe matere zagotovi optimalne količine ogljikovih hidratov in beljakovin z nekaterimi drugimi živili. Priporočljive so zaradi povečanih potreb po energiji. Ogljikovi hidrati zagotavljajo veliko potreb po energiji, zato jih prehrana doječe matere mora vsebovati. Pri tem se velja zavedati, da mora prehrana doječe matere vsebovati predvsem sestavljenih ogljikovih hidratov, v manjših količini pa preproste ogljikove hidrate. Dobo je uživati polnozrnat kruh, jedi iz polnozrnate moke, krompir, polnozrnate testenine in podobno. Poleg kakovostne hrane je pomembno zagotavljati redno prehranjevane. Redno prehranjevanje pomeni, da je potrebno uživati večkrat na dan. Ustrezno količino hrane je potrebno razdeliti na več enakomernih obrokov.

Enakomerni obroki morajo biti količinsko ustrezni času prehrane oziroma zahtev po koristnih učinki. Strokovnjaki si o optimalnem številu niso enotni. Največkrat se priporoča pet oziroma šest dnevnih obrokov. O tem koliko obrokov je optimalno je najbolje presoditi sam. Optimalna prehrana je lahko prilagojena nekaterim osebnostnim zahtevam. Človeški organizem je edinstven, ker enakega na vsem širnem svetu težko najdemo. Razlikam velja vsekakor dobro prisluhniti. Prehrana doječe matere mora zagotavljati energijo ter vse potrebno za razvoj novorojenčka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar