torek, 6. avgust 2013

Varno pohodništvo

V Sloveniji je pohodništvo izjemno priljubljena aktivnost. Razlog nam vsem stoji pred nosom, kajti če se ozremo okrog sebe, lahko hitro opazimo, da je Slovenija izjemno hribovita in gorata dežela. Pohodništvo imamo tako rekoč v krvi. Vendar pa pohodništvo ni le športna aktivnost, ampak je več kot to. Zelo težko bomo našli nekoga, ki bo rekel, da hodi na hrib ali goro samo zato, da izvaja fizično aktivnost in da se ohranja v dobri telesni pripravljenosti. Mnogi posamezniki pohodništvo doživljajo kot način življenja. Pohodništvo jim pomeni poseben stik z naravo, prinaša jim nove izkušnje, predstavlja jim osebni izziv, sprostitev in še bi lahko naštevali. Gore in hribi niso le vzpetine, po katerih se ljudje sprehajajo, hodijo, tečejo in plezajo, ampak so predvsem naravne umetnine, ki človeka napojijo s posebnimi občutki, ki jih ne more podoživeti v mestu.

Takšen odnos do hribov in gora ima za posledico zdravo spoštovanje do vsake vzpetine. To pa nadalje pomeni, da oseba s spoštovanjem ne podcenjuje nobene vzpetine in se za osvojitev prav vsake izmed njih tudi primerno pripravi in s seboj odnese vso potrebno opremo, da sta vzpon in spust maksimalno varna. Pohodništvo je lahko fantastično doživetje za vsakogar, če se ga loti odgovorna oseba, ki najprej poskrbi za varnost.

Zelo pomembno je, da je pohodniška oprema kakovostna, saj so razmere v gorah lahko izjemno nepredvidljive in zadnja stvar, ki si jo nekdo želi je, da ga oprema pusti na cedilu. Prva skrb naj bo kakovostna pohodniška obutev. Brez te je bolje, da ostanemo kar v dolini in se sploh nikamor ne odpravimo. Vsako leto lahko ponovno slišimo, kako je prišlo do kakšne tragedije, ker je bil ponesrečenec neprimerno obut. Nato pa pride v poštev vsa druga oprema za pohodništvo. Nikdar pa se ne sme pozabiti vzeti s seboj oblačila v več slojih, tako za preoblačenje kot za zagotavljanje dodatne toplote v primeru poslabšanja vremenskih razmer.

Več na spletni strani.



Ni komentarjev:

Objavite komentar